Το ''έξυπνο'' σχολείο με το ελάχιστο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα ''διδάσκει'' στην Πεντέλη
Τεχνολογία

Το »έξυπνο» σχολείο με το ελάχιστο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα »διδάσκει» στην Πεντέλη

Το ''έξυπνο'' σχολείο με το ελάχιστο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα ''διδάσκει'' στην ΠεντέληΈνα πρωινό του Σεπτεμβρίου του 2016 ο Νικήτας Τσιρίγος, διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πεντέλης, άκουσε με έκπληξη στο τηλέφωνο τον υπεύθυνο συντήρησης του σχολείου του να του λέει να κλείσει το παράθυρο στην αίθουσα της έκτης δημοτικού, γιατί η θερμοκρασία είχε πέσει κάτω από τα αποδεκτά επίπεδα.

Όταν τον ρώτησε πού βρίσκεται, ο υπεύθυνος του απάντησε πως είναι στον Γέρακα, όμως είδε την ειδοποίηση για τη θερμοκρασία «απομακρυσμένα». Μην μπορώντας ακόμη να καταλάβει τι ακριβώς άκουσε, ο κ. Τσιρίγος πήγε στην αίθουσα της έκτης δημοτικού, όπου γινόταν κανονικά το μάθημα, και ζήτησε από την εκπαιδευτικό να κλείσει το (όντως ανοικτό) παράθυρο.

Η εκπαιδευτικός νόμισε ότι στην αίθουσα υπήρχαν κάμερες παρακολούθησης, κάτι που δεν ίσχυε. Το «μάτι» του υπεύθυνου συντήρησης δεν ήταν μια κάμερα, αλλά το σύστημα απομακρυσμένου ελέγχου που εφαρμόζεται στο συγκεκριμένο σχολικό κτίριο και αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά που του δίνουν δίκαια τον χαρακτηρισμό «σχολείο του μέλλοντος».

Πρόκειται για ένα ολοκαίνουργιο κτίριο, το οποίο υποδέχθηκε τους πρώτους του μαθητές τον Σεπτέμβριο, και το οποίο ενσωματώνει ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει σε θέματα τεχνολογίας κτιρίων, διατηρώντας παράλληλα το ελάχιστο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Το σχολείο ανεγέρθηκε μόλις σε δύο χρόνια, σε ένα οικόπεδο 13,5 στρεμμάτων στην Καλλιθέα Πεντέλης, το οποίο αγόρασε και έκανε δωρεά ο Δήμος έπειτα από πρωτοβουλία του δημάρχου Δημήτρη Στεργίου.

Εκτός των εγκαταστάσεων για μαθητές ΑΜΕΑ, διαθέτει μεταξύ άλλων φυτεμένες στέγες, φωτοβολταϊκά στις οροφές, σύστημα ανακύκλωσης βρόχινου νερού και θερμομόνωση. Τα δάπεδά του είναι πλωτά, δηλαδή μεταξύ των πλακιδίων και του φέροντος οργανισμού μεσολαβεί μια ηχοαπορροφητική μεμβράνη, προκειμένου να μην ακούγεται το «ποδοβολητό» των παιδιών στις αίθουσες, οι οποίες ούτως ή άλλως είναι ηχομονωμένες!

Τα φώτα ενεργοποιούνται χειροκίνητα, αλλά η έντασή τους ρυθμίζεται αναλόγως του ηλιακού φωτός μέσω φωτομέτρων που έχουν τοποθετηθεί εκτός του κτιρίου. Επιπλέον, ο προσανατολισμός και τα σκίαστρα του σχολείου επιτρέπουν τη βέλτιση χρήση του ηλιακού φωτός και, φυσικά, την εξοικονόμηση ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, υπολογίζεται η αδράνεια του κτιρίου, ώστε η θερμοκρασία να επανέρχεται σε αποδεκτά επίπεδα, όταν το κτίριο έχει μείνει κλειστό για αρκετές ώρες, π.χ. όταν το σχολείο δεν λειτουργεί.

Ανάλογες προδιαγραφές ισχύουν για το διπλανό 2ο Νηπιαγωγείο Πεντέλης.

Ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης έκανε λόγο για ένα «εξαιρετικό παράδειγμα των απτών αποτελεσμάτων που μπορούν να έχουν για την οικονομία και την κοινωνία, τα ευρωπαϊκά κονδύλια, όταν χρησιμοποιούνται όπου και όπως πρέπει. Αποτελεί παράλληλα υπόδειγμα συνεργασίας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα αλλά και σεβασμού στο περιβάλλον. Αν θέλουμε η χώρα μας να επιστρέψει σταθερά στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευρωπαϊκής κανονικότητας, δεν υπάρχει άλλος τρόπος πέραν των επενδύσεων σε έργα, υποδομές, και καινοτόμες ιδέες με προοπτική και αντίκρισμα στην ελληνική κοινωνία. Σε αυτή την προσπάθεια, τόσο με πόρους όσο και με τεχνογνωσία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας».

πηγή: b2green.gr