Χορηγία της OLYMPIA ELECTRONICS A.E. στο Εργαστηριακό Κέντρο Κατερίνης
Συστήματα ΕΗΕ

Σύστημα συναγερμού- Γενική Επισκόπηση

σύστημα συναγερμούΈνα σύστημα συναγερμού είναι σχεδιασμένο για να ανιχνεύει την ανεπιθύμητη εισβολή στον χώρο μας, είτε είναι η οικία μας, είτε το κατάστημά μας, είτε ακόμα και ένας μεγάλος βιομηχανικός χώρος ή ένα πάρκο με φωτοβολταϊκά. Επίσης τα πιο σύγχρονα συστήματα συναγερμού, παρέχουν και ασφάλεια από φωτιά, επικίνδυνα αέρια κτλ. Φυσικά μπορεί να υπάρχει και παρακολούθηση μέσα από κάμερες, σύνδεση με εταιρίες φύλαξης, ενώ προσφέρονται και υπηρεσίες απομακρυσμένης πρόσβασης μέσω τηλεφωνικών ειδοποιήσεων. Σε πολλές περιπτώσεις κάποιες από τις ζώνες μπορούν να είναι ασύρματες, ίσως σε κάποια συστήματα και όλες. Μπορούν, επίσης, να παρέχονται προγραμματιζόμενες έξοδοι, ώστε να υπάρχουν και λειτουργίες «έξυπνου σπιτιού». Πλέον η εμφάνιση παίζει και αυτή τον ρόλο της, αρκεί να ρίξουμε μία ματιά στα σύγχρονα πληκτρολόγια για τον έλεγχο του συστήματος, τα οποία είναι κομψά και παρέχουν όμορφο σχεδιασμό, αλλά και οθόνες γραφικών, καθώς και μεγάλη υποστήριξη στις εγχώριες γλώσσες. Τέλος, εκτός από την παραμετροποίηση των συστημάτων αυτών μέσω Η/Υ, μία νέα τάση που τείνει να δημιουργηθεί με τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας των κινητών, είναι οι εφαρμογές μέσω έξυπνων κινητών τηλεφώνων (smartphones), τα οποία διαθέτουν ενσωματωμένα λειτουργικά συστήματα.

σύστημα συναγερμούΈνα σύστημα συναγερμού αποτελείται από τους ανιχνευτές, το πίνακα συναγερμού, και τις εξόδους/κάρτες επεκτάσεις. Οι ανιχνευτές αποτελούν τα «μάτια» του πίνακα για να ανιχνεύσουν την παραβίαση στον χώρο προστασίας. Τέτοιου είδη ανιχνευτές είναι οι μαγνητικές παγίδες, ανιχνευτές κίνησης, φωτιάς, θράση υάλου, δέσμης κ.α. Οι ανιχνευτές χωρίζονται σε 2 είδη ανάλογα με την επικοινωνία με τον πίνακα. Ενσύρματοι εάν χρησιμοποιούν καλώδιο και ασύρματοι εάν χρησιμοποιούν τον αέρα. Ο κάθε ανιχνευτής τοποθετείται σε μια ζώνη του πίνακα, ώστε να υπάρχει οπτική απεικόνιση και αναγνωσιμότητα της κάθε ζώνης. Τέλος για την ειδοποίηση των χρηστών σε περίπτωση συναγερμού, υπάρχουν έξοδοι που μπορούν να οδηγούν σειρήνες, ή και κάρτες επέκτασης που μπορούν να κάνουν κλήσεις (ή να στείλουν μηνύματα ) στους χρήστες, ή σε κέντρα φύλαξης. Ο πίνακας ελέγχει τον χώρο προφύλαξης μόνο όταν είναι επιθυμητό. Όταν ο πίνακας είναι «οπλισμένος» τότε ελέγχει το κάθε σήμα που δέχεται από τους ανιχνευτές και ελέγχει την πιθανότητα παραβίασης. Ενώ όταν ο πίνακας είναι «αφοπλισμένος» ο πίνακας βρίσκεται σε κατάσταση αδράνειας.

σύστημα συναγερμούΜία μεγάλη διαφοροποίηση στους συναγερμούς είναι το μέσο μεταφοράς των δεδομένων των περιφερειακών συσκευών από/προς τον κεντρικό πίνακα. Συνεπώς τα συστήματα που χρησιμοποιούν τον χαλκό είναι τα ενσύρματα, ενώ αυτά που χρησιμοποιούν ως μέσο μετάδοσης των αέρα, είναι τα ασύρματα. Τα ασύρματα συστήματα είναι προσφέρουν πολύ πιο εύκολη και οικονομική εγκατάσταση, αλλά με μεγαλύτερο κόστος περιφερειακών συσκευών. Από την άλλη, τα ασύρματα συστήματα παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευαισθησία στις παρεμβολές και χρειάζεται η μπαταρία τους να αλλάζεται έγκαιρα, ώστε να αποφεύγονται περιστατικά ανενεργών συσκευών, που «έμειναν» από μπαταρία. Είναι επίσης πολύ απαιτητικά στην ορθή τοποθέτηση των συσκευών, αφού ο εγκαταστάτης πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στην τοποθέτηση των συσκευών, ώστε να είναι καθαρά εντός εμβέλειας του πίνακα από τη μία και από την άλλη να μην είναι δίπλα σε μεταλλικές επιφάνειες, που αποτρέπουν το σήμα να περάσει μέσα από αυτές. Επίσης η καθυστέρηση μεταφοράς σήματος είναι μεγαλύτερη στον ασύρματο συναγερμό, ο οποίος όμως κάνει πιο εύκολη τη ζωή του εγκαταστάτη σε σημεία που το καλώδιο φτάνει δύσκολα, αλλά είναι και πιο εύκολα επεκτάσιμος σε σχέση με τον ενσύρματο. Πολλά συστήματα συνδυάζουν ασύρματες με ενσύρματες ζώνες, ώστε να αποφευχθούν τα μειονεκτήματα και να συνδυαστούν τα πλεονεκτήματα των δύο αυτών κατηγοριών.

σύστημα συναγερμούΣε ότι αφορά τώρα την απομακρυσμένη πρόσβαση. Προσφέρει όχι απλά ενημέρωση του ιδιοκτήτη σε ένα περιστατικό εισβολής στον ιδιωτικό του χώρο, αλλά και απομακρυσμένο έλεγχο, όπως για παράδειγμα την όπλιση του συναγερμού μέσω απομακρυσμένης τηλεφωνικής συσκευής. Ταυτόχρονα, είναι σε θέση να ενημερώσει για κάποιο περιστατικό και την ιδιωτική εταιρία φύλαξης του χώρου αυτού, μέσω του κέντρου λήψης σημάτων. Προσφέρει, επίσης, τη δυνατότητα ενημέρωσης παραπάνω του ενός φυσικού προσώπου σε κάποιο συμβάν, ή ακόμα και ενημέρωση ενός προσώπου σε κάποια συμβάντα και κάποιου άλλου προσώπου σε κάποια άλλα συμβάντα. Ένας τρόπος απομακρυσμένης πρόσβασης είναι με τη χρήση μονάδος PSTN (Public Switched Telephone Network). Απαιτεί τη σύνδεση με τη συμβατική τηλεφωνική γραμμή, κάτι που οι περισσότεροι χώροι διαθέτουν έτσι κι αλλιώς, εδώ και πολλά χρόνια. Ο δεύτερος τρόπος απομακρυσμένης πρόσβασης, είναι μέσω του GSM (Global System for Mobile communications). Δεν απαιτεί σύνδεση με το τηλεφωνικό καλώδιο, αφού χρησιμοποιεί την κινητή τηλεφωνία. Απλά συνδέουμε στο συναγερμό τη μονάδα GSM και τοποθετούμε σε αυτό μία κάρτα SIM. Τα πλεονεκτήματα του PSTN είναι το φθηνό κόστος της συσκευής, αλλά και η φθηνή μονάδα κλήσης, αλλά δεν μπορεί να εκτελέσει κλήση εάν κοπεί η τηλεφωνική γραμμή. Το GSM από την άλλη, έχει φθηνότερο κόστος εγκατάστασης, προσφέρει τη δυνατότητα χρήσης γραπτών μηνυμάτων (SMS) και σύνδεσης στο διαδίκτυο, όμως από την άλλη δεν μπορεί να εγκατασταθεί σε σημεία όπου δεν υπάρχει σήμα κινητής τηλεφωνίας. Και εδώ μπορεί να γίνει ένας συνδυασμός των δύο αυτών τεχνολογιών, ώστε να εξαλειφθούν τα μειονεκτήματα και να αναδειχτούν τα πλεονεκτήματα και των δύο.

Τέλος σε ότι αφορά τις εφαρμογές (application) σε smartphone, έχουν το πλεονέκτημα να προσφέρουν έναν εύκολο, γρήγορο και κομψό τρόπο απομακρυσμένης πρόσβασης στους ιδιοκτήτες των φυλασσόμενων χώρων. Ο τομέας των smartphones έχει μπει τα τελευταία λίγα χρόνια στη ζωή μας, οπότε και η εφαρμογές αυτές βρίσκονται ακόμα σε σπαργανώδη μορφή. Μία τέτοια εφαρμογή θα μπορούσε να υποστηρίζει διάφορα λειτουργικά συστήματα (apple iOS, Android κτλ), ενώ θα μπορούσε να έχει και διάφορες διαβαθμίσεις πολυπλοκότητας. Θα μπορούσε για παράδειγμα, να έχει τις εντελώς απλές λειτουργίες όπως οπλισμός και αφοπλισμός του συστήματος, ή να εκτελεί όλες τις λειτουργίες που εκτελεί ένα πρόγραμμα συναγερμού στον H/Y, ρυθμίσεις δηλαδή εισόδου – εξόδου, ονοματολογία ζωνών, χρονομετρήσεις, ακόμα και παρακολούθηση μέσω κάμερας. Περιμένουμε τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, οι εφαρμογές αυτές να αναπτυχθούν και να βγουν στο εμπόριο υπό μορφή δωρεάν χρήσης (freeware), με τα συστήματα που θα υποστηρίζονται, να έχουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στην αγορά έναντι άλλων συστημάτων, τα οποία δεν θα υποστηρίζουν smartphone applications.

Αλέξανδρος Τιντίνης
Μηχανικός Έρευνας και Ανάπτυξης
Olympia Electronics

Loading Facebook Comments ...