Νέο σύστημα φωτοβολταϊκών θα επικαλύψει 1000 χλμ. του οδικού δικτύου της Γαλλίας
Α.Π.Ε.

Νέο σύστημα φωτοβολταϊκών θα επικαλύψει 1000 χλμ. του οδικού δικτύου της Γαλλίας

Νέο σύστημα φωτοβολταϊκών θα επικαλύψει 1000 χλμ. του οδικού δικτύου της ΓαλλίαςΈνα νέο σύστημα επικάλυψης ασφαλτοδρόμων με φωτοβολταϊκά πάνελ αναπτύχθηκε στη Γαλλία, και μάλιστα υπάρχει η πρόθεση να τοποθετηθεί σε 1000 χιλιόμετρα οδοστρώματος σχετικά άμεσα.

Το συγκεκριμένο σύστημα έχει αναπτυχθεί από το Εθνικό Ινστιτούτο Ηλιακής Ενέργειας της Γαλλίας (INES), σε συνεργασία με την Colas, επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον κλάδο των μεταφορών.

Το συγκεκριμένο σύστημα είναι κατασκευασμένο από κατάλληλα υλικά, ώστε να διασφαλίζεται επαρκής τριβή και πρόσφυση στα ελαστικά, ενώ έχει πάχος μόλις 7 mm. Η συγκεκριμένη τεχνική, είναι πολύ διαφορετική από τις όσες αντίστοιχες έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα.

Η πρώτη διαφορά είναι ότι το πάχος είναι πολύ μικρότερο από άλλα αντίστοιχα συστήματα. Η δεύτερη, και ίσως σημαντικότερη διαφορά, είναι ότι ότι προσφέρει τη δυνατότητα επικόλλησης στο υπάρχον οδόστρωμα, με αποτέλεσμα να μην απαιτείται η αντικατάσταση αυτού. Ως αποτέλεσμα, η όλη διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί πολύ πιο γρήγορα και με μικρότερο κόστος.

Όπως ανακοινώνει η Colas, το υλικό είναι αρκετά ισχυρό, ώστε να αντέχει το φορτίο ακόμα και των μεγαλύτερων φορτηγών που κυκλοφορούν στους γαλλικούς δρόμους.

Ως προς την απόδοσή του, υποστηρίζεται ότι 20τ.μ. τέτοιων πάνελ μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του μέσου γαλλικού νοικοκυριού σε ρεύμα, ενώ «1km δρόμου επικαλυμμένου με αυτά τα πάνελ μπορούν να καλύψουν το δημόσιο φωτισμό σε μία ολόκληρη πόλη 5000 κατοίκων».

πηγή: michanikos-online.gr