Ημερίδα: Εφαρμογές Ηλεκτροκίνησης, Πράσινη Ανάπτυξη και νέο ΕΣΠΑ
Ηλεκτροκίνηση

Ηλεκτροκίνηση: Στα σκαριά μια νέα αγορά και στην Ελλάδα

Ηλεκτροκίνηση: Στα σκαριά μια νέα αγορά και στην ΕλλάδαΜια νέα αγορά, αυτή της ηλεκτροκίνησης, στην οποία οι μεγάλοι της ενέργειας πανευρωπαϊκά βλέπουν σημαντικά μελλοντικά έσοδα, βρίσκεται στα σκαριά. Την υποστηρίζει δυναμικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αιχμή το πιλοτικό πρόγραμμα Green eMotion, στο οποίο συμμετέχουν 43 εταίροι από όλη την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων, μεγάλες βιομηχανίες ηλεκτρισμού (RWE, EDF, Iberdrola, Enel, Endesa, καθώς και η ΔΕΗ), αυτοκινητοβιομηχανίες, Δήμοι και ερευνητικά και τεχνολογικά ινστιτούτα.

Ως μέλος του Green eMotion, η ΔΕΗ ολοκληρώνει ένα από τα πιλοτικά έργα ηλεκτροκίνησης που υλοποιούνται την περίοδο αυτή σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ελληνικό έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός πιλοτικού δικτύου σταθμών φόρτισης πανελλαδικά, με συνολικά 15 πρατήρια σε Αθήνα και Κοζάνη, χωρίς να αποκλείεται μελλοντικά το δίκτυο να επεκταθεί και σε άλλες πόλεις.

Σε λειτουργία βρίσκονται ήδη τέσσερα πρατήρια φόρτισης, επί των οδών Χαλκοκονδύλη (κεντρικά γραφεία ΔΕΗ), Μεσογείων (υπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργειας), Καλλιρόης (κεντρικά γραφεία ΔΕΔΔΗΕ) και Πειραιώς (γραφεία ΡΑΕ), ενώ άλλα έξι λειτουργούν ήδη στην πόλη της Κοζάνης.

Η πόλη της Δυτικής Μακεδονίας επελέγη από τη ΔΕΗ λόγω ακριβώς της ιδιαίτερης θέσης που έχει στον εθνικό ενεργειακό χάρτη καθώς αποτελεί την καρδιά της χώρας σχετικά με τη λιγνιτική παραγωγή.

Προς το παρόν, οι 15 αυτοί σταθμοί θα εξυπηρετούν μόνο τα 15 οχήματα που παρέλαβε πρόσφατα η ΔΕΗ για τη χρήση του πιλοτικού προγράμματος. Μελλοντικά ωστόσο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και από κατόχους ηλεκτρικών αυτοκινήτων εφόσον προμηθευτούν από την εταιρεία την αντίστοιχη κάρτα με προπληρωμένες κιλοβατώρες (prepaid card), όπως ακριβώς συμβαίνει στην κινητή τηλεφωνία.

Το πρόγραμμα Green e Motion, διάρκειας τεσσάρων ετών ολοκληρώνεται πανευρωπαϊκά στο τέλος Φεβρουαρίου 2015, και εντάσσεται στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για «καθαρά» αυτοκίνητα (European Cars Initiative- EGCI). Στόχος του είναι η υποστήριξη της έρευνας και της ανάπτυξης λύσεων σχετικά με τις οδικές μεταφορές και τη διεύρυνση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Αυτό σημαίνει ότι τα συμπεράσματα από την εφαρμογή του προγράμματος στο οποίο συμμετέχουν δεκάδες εταιρείες και φορείς από τους τομείς της βιομηχανίας, της ηλεκτρικής ενέργειας, των κατασκευαστών ηλεκτρικών οχημάτων, των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων, θα αποσταλούν στη Κομισιόν, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως εισηγήσεις σε όλες τις μελλοντικές αποφάσεις που θα λάβει η Επιτροπή για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

πηγή: b2green.gr