ΔΕΗ: Δοκιμαστική Λειτουργία Υβριδικού Συστήματος Αποθήκευσης Ενέργειας στην Κάρπαθο
Επικαιρότητα

ΔΕΗ: Δοκιμαστική Λειτουργία Υβριδικού Συστήματος Αποθήκευσης Ενέργειας στην Κάρπαθο

ΔΕΗ: Δοκιμαστική Λειτουργία Υβριδικού Συστήματος Αποθήκευσης Ενέργειας στην ΚάρπαθοΤο Συμβούλιο Διεύθυνσης της ΔΕΗ, στην πλέον πρόσφατη συνεδρίαση του, ενέκρινε την εγκατάσταση και δοκιμαστική λειτουργία για ερευνητικούς σκοπούς, του υβριδικού συστήματος, BESS Accusol, ισχύος 40 kW, στον Αυτόνομα Σταθμό Ηλεκτροπαραγωγής της Καρπάθου.

Όπως επισημαίνει σ σχετικό δημοσίευμα το euro2day.gr (στη στήλη «Ο Χαμαιλέων της Αγοράς»), το «BESS Accusol» ως τίτλος, μπορεί και να ακούγεται παράξενα. Ωστόσο αποτελεί την πρώτη, σύγχρονη απόπειρα χρήσης μπαταριών από τη ΔΕΗ για την ολοκληρωμένη λειτουργία ενός ηλεκτρικού συστήματος, ιδίως όταν σε αυτό ενσωματώνονται ΑΠΕ.

Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ θα επιτρέψει στην γερμανική εταιρεία Accusol, να εγκαταστήσει για έξι μήνες (με δυνατότητα παράτασης για ακόμα έξι μήνες) και χωρίς την καταβολή τιμήματος σύστημα μπαταριών Ιόντων Λιθίου (Battery Energy Storage System).

Η συγκεκριμένη εταιρεία είναι εγκατεστημένη στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας και συνεργάζεται τόσο με το τοπικό τεχνολογικό ινστιτούτο, όσο και με τη Siemens για την παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι τεχνολογίες αυτές σταδιακά συμμετέχουν όλο και πιο ενεργά στην κάλυψη αναγκών μεμονωμένων καταναλωτών ή ηλεκτρικών συστημάτων, καθώς οι τεχνολογίες των έξυπνων δικτύων συμβαδίζουν με τη μείωση του κόστους των μπαταριών.

πηγή: michanikos-online.gr